In een graftombe in Saqqara werd in 1898 een houten voorwerp uit de 3e eeuw voor Christus aangetroffen. Archeologen dachten in eerste instantie dat het een vogel moest voorstellen.
In 1969 zag arts en egyptoloog dr. Khalil Messiha het voorwerp in een museum. Hij kwam tot de ontdekking dat het erg leek op de modelvliegtuigjes die hij als kind maakte.
Professor emeritus John H. Lienhard van de Universiteit van Houston meent dat de Oude Egyptenaren beschikten over vliegtuigen. Hij legde uit: “De andere vogels hadden poten. Deze had er geen. De andere vogels hadden beschilderde vleugels. Deze had er geen. De andere vogels hadden staartveren zoals een echte vogel. Dit vreemde houten model was voorzien van een roer. Er is een vleugelprofiel zichtbaar en ook klopt het model aerodynamisch gezien.”
Beschikten de Oude Egyptenaren over vliegtuigen?

De broer van Messiha, een vliegtuigbouwkundige, maakte een grotere versie van het model, waarmee hij kon vliegen.
Lienhard merkte op dat in de 3e eeuw voor Christus vele uitvindingen werden gedaan. Hij schreef: “Dit houten model kan niet hebben bestaan tenzij iemand met grote, lichte modellen werkte of zelfs met versies die mensen konden vervoeren.”
Martin Gregorie, die zelf zweefvliegtuigen maakt, probeerde het experiment van Messiha’s broer te herhalen, maar slaagde daar niet in. Hij zei dat het artefact zonder het stabilo, het horizontale draagvlak van een vliegtuig, onstabiel zou zijn geweest. Gregorie denkt niet dat het model werd gebruikt om vrachtvliegtuigen te maken. Hij vermoedt dat het een stuk speelgoed was.
Foto