Het is erg mysterieus: inwoners van het dorpje Kalachi in Kazachstan zijn ten prooi gevallen aan een onbekende slaapziekte. Sommigen slapen drie tot vier dagen achter elkaar. “Ik kon me niet meer bewegen,” zei één van hen.
Artsen staan al jaren voor een raadsel. Naar schatting 14 procent van de 600 inwoners heeft de aandoening. Sommige mensen zijn bang dat ze niet meer wakker zullen worden. Afgelopen zomer werden 60 dorpsbewoners die aan de ziekte lijden opgenomen in het ziekenhuis. Ze voelden zich duizelig, konden moeilijk rechtop staan en hallucineerden.
Doktoren hebben al wel uitgesloten dat virussen of bacteriën verantwoordelijk zijn voor de aandoening. Wetenschappers hebben tot dusver geen chemicaliën in de bodem of het water gevonden die de slaapziekte zouden kunnen veroorzaken.
Veel lokale bewoners menen dat de oorzaak kan worden gevonden in de nabijgelegen uraniummijnen uit de Sovjettijd. Er zijn echter ook mijnwerkers die niet zijn getroffen door de ziekte. Een filmploeg van Russia Today stelde vast dat de stralingsdoses in het gebied 16 keer hoger zijn dan normaal. Anderen beweren dat in de omgeving van het dorp chemisch afval ligt opgeslagen.
De mensen die aan de ziekte lijden, zijn gediagnosticeerd met encefalopathie, een ziekte van de hersenen zonder dat daar een specifieke oorzaak mee bedoeld wordt. Bij velen van hen hoopt zich vocht op in de hersenen.
Film