De tijden dat je als gamer alleen RSI-klachten of blaren op je vingers riskeerde, zijn voorbij. De laatste jaren worden games veel actiever gespeeld en dat is te merken aan de blessures.

Daarover schrijft de Nederlandse arts Maarten Jalink in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal. Volgens Jalink lopen bijvoorbeeld Wii-spelers kans op gebroken botten, verdraaide knieŽn en gescheurde achillespezen.

In de jaren tachtig, toen de eerste generatie Nintendo-spelcomputers werd geÔntroduceerd, bleken veel spelers RSI-achtige klachten te hebben. Het spel Mario Party leidde dan weer tot blaren in de handpalm, vanwege de kleine joystick waarmee het gespeeld werd.

Nu vergen veel games meer lichaamsbeweging dan alleen het bedienen van knopjes of een joystick. Op de Wii kunnen spelers een virtueel tennisspel spelen en bestaan er games waar spelers met elkaar strijden wie er het best kan dansen. YouTube staat vol met filmpjes met ongelukken met deze Nintendo. Niet alleen lijf en ledematen moeten het daarin ontgelden. Ook tv's komen niet altijd ongeschonden uit de strijd.

Voor het artikel heeft Jalink 35 wetenschappelijke artikelen naast elkaar gelegd waarin klachten zijn beschreven die samenhangen met het gebruik van de verschillende generaties van de spelcomputers van Nintendo.

Jalink legt uit waarom een serieus blad als het British Medical Journal waarin het hele jaar door gepubliceerd wordt over belangrijke medische onderwerpen, zijn artikel plaatst. "In het kerstnummer is elk jaar weer aandacht voor iets minder serieus onderzoek. Hoe oud zou James Bond worden als hij zo doorgaat met drinken? Wat is de gemiddelde overleving van een doos chocolaatjes in een operatiekamer?"