Oud-staatssecretaris Henk Koning (81) heeft zich dinsdag uitgegeven voor ex-minister Onno Ruding na een aanrijding in een parkeergarage in Den Haag. Hij gaf de eigenares van de door hem beschadigde auto een visitekaartje met daarop naam en adres van de oud-bewindsman van Financiën. Daarna ging hij ervandoor.

In de parkeergarage Grote Markt had Koning grote moeite met uitparkeren. Hij ramde de voorkant van de auto van een vrouw, die op hem stond te wachten. Nadat hij weer vooruit was gereden, zette hij de Peugeot 607 opnieuw in zijn achteruit en ramde nogmaals het voertuig van de wachtende vrouw.

Koning, die volgens de gedupeerde stomdronken leek, stapte uit zijn auto en gaf het visitekaartje. Als de vrouw schade had, moest ze maar even bellen. Vervolgens reed hij met zijn beschadigde auto over een betonnen rand weg.

De vrouw bleef verbijsterd achter. Zij waarschuwde de politie, die meteen naar de woning van Ruding ging. Daar troffen agenten alleen de echtgenote van de oud-minister. Ruding zelf verblijft in de Verenigde Staten.

"Erg vervelend allemaal", zegt Rudings echtgenote in een reactie op het voorval. Ook Ruding zelf vindt het vervelend, meldt hij vanuit New York, hoewel hij er persoonlijk niet veel last van heeft gehad. "Ik zit al vijf dagen in New York. Ergens snap ik wel dat de politie meteen naar mijn adres is gegaan als iemand mijn kaartje afgeeft. Ik ga ervan uit dat dat per ongeluk is gebeurd. De laatste tijd heb ik verschillende kaartjes uitgewisseld omdat ik van Brussel naar Den Haag ben verhuisd."

Oud-staatssecretaris Henk Koning ontving het kaartje van Ruding mogelijk toen beiden ongeveer een maand geleden bij een bijeenkomst waren van de Algemene Rekenkamer, waarvan Koning in het verleden president was. Koning bevestigt dat hij de bestuurder was van de botsende Peugeot. Hij zegt niet bewust het kaartje van Ruding te hebben afgegeven. "Ik dacht dat ik mijn eigen visitekaartje gaf." Hij ontkent met klem dat hij dinsdagavond had gedronken.
De politie omschreef hem eerder als een verwarde man van wie de identiteit nog niet bekend was. Het onderzoek moet volgens de politie nog officieel beginnen omdat de gedupeerde nog geen aangifte heeft gedaan. Dat gebeurt donderdagochtend.