Dat wordt kramp in je kaken als je tv wil kijken.

Wees eerlijk: we zitten te vaak als zombies in de bank te zappen langs kanalen op tv waar we niet vrolijk van worden. En als we er niet vrolijk van worden, waarom kijken we er dan nog naar?

De Smile TV, een afstudeerproject van David Hedberg aan het Royal College of Art, werkt omgekeerd. Als je geen plezier hebt, kun je geen tv kijken. De beelden op het retro ogende televisietoestel zijn onduidelijk, tot je doet wat het stickertje onder het scherm zegt: "Smile to watch". Pas als je mondhoeken omhoog gaan, kun je tv kijken.

De Smile TV weet dat je lacht, omdat het werkt met gezichtsherkenning in de kast. Om te blijven kijken, zul je moeten blijven grijnzen, anders wordt het beeld weer onscherp. Dat wordt kramp in de kaken.

Op het scherm worden geselecteerde video's vertoond. "Eén van mijn favoriete clips is het veel te blije zingen uit The Sound of Music", zegt Hedberg tegen Creative Applications. "De video op zich is niet eens zo grappig, maar de gekke omstandigheden wel. Als mensen in de tentoonstelling naar de tv kijken, liggen ze vaak vanzelf in een deuk. Niet alleen de kijker, ook de mensen eromheen."