Opschudding in Zwitserse cafés: daar zijn koffiemelkcups met portretten van Adolf Hitler en Benito Mussolini opgedoken. De Zwitserse supermarktketen Migros, waarvan dochterbedrijf Elsa de distributie van de cups verzorgt, reageert ontzet. De producent van de afbeeldingen begrijpt de commotie niet.
De kwestie kwam aan het licht toen een Zwitser koffie bestelde bij een station. Op het het melkcupje stond een afbeelding van Hitler. De man schrok daarvan en stuurde een foto naar de krant 20 Minuten.
Het verantwoordelijke bedrijf Migros zegt niet precies te weten hoe de afbeeldingen op de cups terecht zijn gekomen. "Op de etiketten staan normaal plaatjes van treinen, landschappen en honden; niets dat voor problemen kan zorgen", zegt een woordvoerder.
Dochterbedrijf Elsa had een derde partij, Karo Verband, opdracht gegeven om 55 nieuwe afbeeldingen voor melkcupjes samen te stellen. Elsa heeft het resultaat onvoldoende gecontroleerd. "Een onvergeeflijke fout", valt op de Migros-website te lezen.
Producent Karo Verband vindt de kritiek overdreven. Op de nieuwe cups zijn meer afbeeldingen van historische figuren gebruikt en bedrijfsleider Peter Wälchi vindt dat je het tijdperk van Hitler en Mussolini niet kunt negeren.
De plaatjes van de dictators heeft het bedrijf naar eigen zeggen van oude sigarenbandjes overgenomen. "Niemand van ons bedrijf vond een portret van Hitler vreemd of aanstootgevend", aldus Wälchi.
De koffiemelk met Hitler- en Mussolini-afbeeldingen wordt in cafés en restaurants in het hele land geserveerd. De cups zijn niet in de supermarkt te koop. In totaal zouden ongeveer 1200 cups met de portretten in omloop zijn. Die worden nu uit de handel gehaald. "Verspilling van levensmiddelen", vindt Wälchi. Migros heeft de samenwerking met Karo Verband inmiddels opgezegd.
De etiketten van koffiemelkcups hebben in Zwitserland een cultstatus. Producenten brengen daarom vaak nieuwe verzamelseries uit. Karo Verband is gespecialiseerd in het produceren van de afbeeldingen.
Het voorval herinnert aan een soortgelijke gebeurtenis eerder dit jaar, toen een Duitse meubelzaak per ongeluk mokken met een afbeelding van Hitler verkocht.
Foto