Boosheid en verontwaardiging in China. Het nationale symbool, de panda, is in een campagnevideo neergezet als een asociale toerist. Nog erger misschien, is dat de panda symbool staat voor Chinezen in het buitenland. Met de video op de staatstelevisie worden Chinezen aangespoord zich netjes te gedragen als ze op reis gaan.

Een wildplassende panda, een panda die zijn rotzooi achteloos weggooit, een panda die een boom vol kladdert met graffiti en een panda die helemaal geen rekening houdt met anderen. De video is opgenomen op een boulevard in Sydney en heeft als boodschap: 'Wees een goede panda, wees een goede toerist'.
De overheid komt wel vaker met 'gedragscampagnes', zoals vorig jaar nadat een Chinees jongetje een Egyptische tempel met hiėrogliefen had beklad. Maar dat nu de nationale trots in een kwaad daglicht wordt gesteld, schiet bij velen in het verkeerde keelgat.

"Het besmeuren van de panda is weerzinwekkend", schrijft iemand op Weibo, de Chinese variant van Twitter. "Wij, de Chinezen, zijn de lagere klasse. Waarom moeten deze schattige dieren bezoedeld worden?"

En: "Waarom worden panda's gebruikt om het beschamende gedrag van een minderheid van de Chinese toeristen uit te beelden?", schrijft een ander. "Dat komt doordat panda's niet voor hun rechten kunnen opkomen."
Dat Chinezen zich soms slecht gedragen op vakantie is algemeen bekend. Reisorganisaties in China bieden zelfs cursussen aan om toeristen te leren hoe ze zich buiten China moeten gedragen, want hun misdragingen zijn geen opzet.

"Dit zijn mensen die nooit ergens anders zijn geweest dan op het platteland", vertelt correspondent Marieke de Vries. "Het gaat om de nieuwe middenklasse in China, die opeens geld heeft omdat ze land hebben verkocht. Ze gaan voor het eerst in hun leven reizen en komen terecht in een hele andere cultuur, een hele andere wereld."

De Vries heeft zelf wel eens meegemaakt dat een Chinees in het middenpad van een vliegtuig ging zitten poepen. "Ze weten vaak niet wat een toilet is. Die hebben ze op het platteland niet. Daar doen ze hun behoefte gewoon op straat of in het veld."
Foto