Denk je een flinke lijn cocaïne te snuiven, blijkt het een ontwormingsmiddel te zijn. Het Trimbos-instituut voor verslavingszorg kwam het dierengeneesmiddel Levamisol in bijna tweederde van de laboratoriumtesten tegen.

Cocaïne is natuurlijk niet gezond, maar het vleugje Levamisol maakt het nog gevaarlijker. Het dierengeneesmiddel kan leiden tot een ernstige bloedaandoening, agranulocytose.

In de VS en Canada zijn mogelijk al doden gevallen door het goedje. Agranulocytose zorgt voor een lage weerstand waardoor cokegebruikers sneller vatbaar zijn voor infecties. Ook in Nederland is een aantal ernstige incidenten bekend, maar het ontwormingsmiddel werd niemand fataal.

Het Trimbos-instituut concludeert dat het ontwormingsmiddel vermoedelijk wordt toegevoegd aan de cocaïne vanwege het gewicht. Ook lijkt het gevaarlijke spul veel op het pepmiddel. Drugshandelaren mengen de coke met andere middelen om de prijs per kilo op te drijven.

Toch blijkt de kwaliteit van cocaïne in ons land de afgelopen jaren te zijn verbeterd. In 2012 bestond de drug voor 58% uit pure coke, en in 2013 al voor 63%. Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut noemt het ongekend zuiver vergeleken met andere Europese landen.

De cocaïnemarkt is erg onrustig. Sinds een paar jaar vinden grote afrekeningen plaats tussen vooral Marokkaanse groeperingen die zich flink met de handel bezighouden. Vorige week werd één van de grootste coke-importeurs van Europa, Samir Bouyakhrichan, doodgeschoten in Spanje. Ondanks de spanningen merken cokegebruikers weinig. Het aanbod blijft hetzelfde en de prijzen stijgen vooralsnog niet.