Een vestje dat automatisch aan de huid een opvlieger signaleert en als reactie daarop een aantal ingebouwde koelelementjes aanzet in het kledingstuk. Dat idee realiseerde Geertje Hofstee, die op vrijdag 5 september afstudeert bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

‘Ik wilde graag afstuderen op ‘slimme kleding’. Dat is een onderwerp waar veel in gebeurt op dit moment, zeker ook bij Industrieel Ontwerpen’, zegt Geertje Hofstee. ‘In een brainstormsessie ontstond al snel het idee om het veelvoorkomende probleem van opvliegers bij vrouwen in de overgang, aan te pakken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een prototype van een speciaal koelvestje.’

Het prototype bevat een aantal koelelementen, die niet direct op de huid liggen, maar met een laagje stof er tussen. Het kledingstuk heeft verder een ingebouwde temperatuursensor. ‘De temperatuur aan de huid kan tijdens een opvlieger met 1 tot wel 7 graden stijgen; dus dat is vrij makkelijk te constateren’, zegt Hofstee. Vervolgens reageert het vestje op de temperatuurstijging door de koelelementjes aan te zetten. De koeling werkt met intervallen van 20 seconden: dus 20 seconden koelen, dan weer 20 seconden niet koelen enzovoorts.

‘Overigens kan de sensor ook genegeerd worden’, vervolgt Hofstee. ‘De vrouwen kunnen de koeling ook simpelweg zelf via een knopje aanzetten. En alleen al de wetenschap dat dit mogelijk is, reduceert het aantal opvliegers bij vrouwen. Het neemt de stress immers voor een deel weg; deze stress en de ‘angst’ voor een opvlieger is namelijk een belangrijke factor bij het ontstaan van een nieuwe opvlieger.’

‘Bij mijn weten is er nog nooit op deze manier naar het probleem van opvliegers gekeken’, zegt Hofstee. ‘Interessant is dat er een hele grote potentiële doelgroep is en dat de kosten van dit idee zeker zijn te overzien. Uiteindelijk zouden de koelelementen trouwens beter in een beha kunnen worden verwerkt. Dan is het geheel goed onder de kleding te verbergen.’ Concrete plannen voor de fabricage van het koelvest zijn er overigens nog niet. Momenteel zoeken we een student die het product verder wil ontwikkelen.