Een Deens museum heeft een bijzondere natuurverzameling opgeduikeld uit zijn eigen archief: een collectie kreeftachtigen die nog heeft toebehoord aan Charles Darwin. Het Natuurhistorisch Museum van Denemarken kwam de collectie bij toeval op het spoor.

Een curator van het museum wist dat Darwin contact had gehad met zijn Deense collega Japetus Steenstrup en dat de Brit ook enkele rankpootkreeften had geleend, voor evolutieonderzoek voor zijn boek The Origin of Species. In de hoop die exemplaren terug te vinden, pluisde de curator de correspondentie van Darwin door in een Brits archief.

"We droomden ervan dat we iets konden laten zien dat Darwin persoonlijk had bestudeerd. Maar we vonden iets veel beters", zegt de curator verheugd.

In een een brief uit 1854 schreef Darwin aan Steenstrup dat hij als dank een doos met andere rankpootkreeften naar Denemarken zou opsturen. In de brief verwees hij naar een lijst met 77 specimen, maar die index was nergens te vinden de Britse archieven.

De curator dook in de papieren van Steenstrup en ontdekte daar de lijst van Darwin wel. Een groot deel van de monsters werd vervolgens teruggevonden tussen de 14 miljoen voorwerpen in het archief van het Deense museum.

De exemplaren die niet werden teruggevonden zijn waarschijnlijk ooit uitgeleend en nooit teruggegeven. "Het is waarschijnlijk dat de onderzoekers niet eens wisten dat ze met materiaal van Darwin werkten", vermoedt de curator.

Het cadeautje van Darwin wordt vanaf 1 oktober tentoongesteld.