Het allereerste stripboek waarin Superman zijn opwachting maakt, uit juni 1938, is via eBay geveild. Het startbod van het 'museumstuk' was 99 dollarcent, maar het werd uiteindelijk voor een gigantisch bedrag verkocht.

De koper telt 3.207.852 dollar neer voor het stripboek met onbeschadigde, witte pagina's. Dat is 2.422.993 euro. Op het boek werd 48 keer geboden; allemaal anoniem. Het openingsbod was meteen al 1 miljoen dollar.

Alfred Eichholtz van striphandel Henk in Amsterdam is niet verbaasd. "Er is een markt voor, vooral als het boek zeldzaam is of in hele goede staat is. En ook voornamelijk in de Verenigde Staten." Verzamelaars zien het soms ook als investering. "De boeken zijn erg waardevast en worden doorgaans alleen nog maar meer geld waard."

Volgens de verkoper op eBay zijn er naar verluidt nog 50 tot 100 exemplaren van dit stripboek waarin naast Superman ook Clark Kent en Lois Lane voor het eerst zijn te zien in omloop. De stripboeken werden volgens Eichholtz in de VS in grote oplagen in omloop gebracht. Eichholtz: "Ze waren net zo populair als de Donald Ducks bij ons in de jaren vijftig en zestig." Maar de meeste exemplaren zijn niet meer als nieuw.

"De boeken werden toen gedrukt op heel goedkoop papier, een soort pulp. Dat verouderd heel snel. Maar er zijn ook mensen die 'm meteen hebben weggelegd destijds of archiefexemplaren, die door de uitgeverij bewaard zijn."

Een beschadiging drukt de waarde meteen. "Ik heb wel eens van een Amerikaanse collega gehoord over een klant die belde dat hij een exemplaar van het eerste Green Lantern-boek had, die komt uit 1940. De klant had al bedragen van zes nullen gehoord, maar toen hij het stripboek liet zien, bleek deze helemaal uit elkaar te liggen. Daardoor was het boek nog maar een fractie waard."

In striphandel Henk zijn wel eens boeken die een paar duizend euro waard zijn. "De markt voor echt dure stripboeken is toch in de VS. Al hebben wij in Europa de oude Kuifjes uit de jaren dertig, die ook behoorlijk wat waard zijn."