Ambassadeurs en andere hooggeplaatste medewerkers van Buitenlandse Zaken mogen niet aan de internethit meedoen omdat het hun reputatie zou schaden.

“Het beschadigt de federale ethiek als ambtenaren publieke middelen voor privé-uitingen gebruiken”, luidt de boodschap in een brief aan de medewerkers.

Er zijn inmiddels al meer dan twee miljoen video’s gedeeld waarbij de persoon in kwestie een emmer ijswater over zich heen gooit om aandacht te vragen voor de ziekte ALS. Voor zover bekend heeft één Amerikaanse ambassadeur aan de actie meegedaan.

De actie werd in het voorjaar in het leven geroepen en is inmiddels vooral in de Verenigde Staten populair. Mensen plaatsen op bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Instagram een video van zichzelf waarin ze een emmer ijswater over zichzelf heen gooien en vervolgens drie andere personen uitdagen.

Die personen moeten geld overmaken naar een stichting die zich inzet voor de bestrijding van spierziekte ALS of ook een emmer ijswater over hun hoofd legen. De meeste mensen doen het allebei.