De Venezolaanse regering wil een nieuw wapen inzetten in de strijd tegen voedseltekorten: de vingerafdrukken van consumenten gebruiken om hun aankopen bij te houden. Dat moet voorkomen dat mensen bepaalde producten te vaak kopen, berichtte de BBC donderdag.
Supermarkten en andere winkels worden volgens Venezolaanse media vermoedelijk nog voor het einde van het jaar voorzien van systemen om vingerafdrukken van klanten te scannen. Het plan is tegen het zere been van de consumentenbond in het Zuid-Amerikaanse land, die denkt dat de extra controlemaatregelen geen oplossing bieden voor de voedseltekorten.
De maatregel dient volgens de regering onder meer om de smokkel van levensmiddelen naar Colombia tegen te gaan. Dankzij overheidssubsidies zijn veel producten in Venezuela fors goedkoper dan in het buurland, wat het aantrekkelijk maakt ze de grens over de smokkelen.
De oppositie in Venezuela is volgens de BBC fel tegen de plannen. Het controleren van vingerafdrukken in supermarkten zou alle Venezolanen als dieven behandelen. Ook schendt het de privacy van consumenten en komt het neer op de rantsoenering van sommige producten, vinden critici.