Het Amerikaanse weerinstituut NOAA zal op 27 juli een eerbewijs uitreiken aan Richard G. Hendrickson, een agrariër uit Bridgehampton in de deelstaat New York, die nu al 84 jaar lang als vrijwilliger twee maal per dag zijn weerrapporten doorstuurt. Inmiddels heeft hij al meer dan 150.000 individuele weerwaarnemingen doorgestuurd, in al die jaren heeft hij geen dag gemist.
Zijn eerste waarnemingen gaf hij al door aan het U.S. Weather Bureau, de voorloper van het huidige weerinstituut NOAA, in de tijd dat Herbert Hoover nog president van de Verenigde Staten was. Hendrickson is één van de vele vrijwilligers die de gegevens over o.a temperatuur, wind en neerslag dagelijks doorgeven. Zonder vrijwilligers als Hendrickson zou het hele systeem van weerregistratie niet kunnen bestaan. Hendrickson is al op zijn 18e met dit werk begonnen. Omdat hij de eerste is die dit werk al meer dan 80 jaar doet, zal de prijs ook naar hem genoemd worden. De uitreiking van de prijs zal tijdens een Open Huis in het kantoor van de weerdienst in Upton, New York plaatsvinden.
Critici maken van de gelegenheid gebruik om kritiek op NOAA te leveren. Zo zou de Stevenson Screen (het witte weerhuisje met de lamellen) die door NOAA op het land van Hendrickson geplaatst is, nog geen 8 meter zijn verwijderd van een strook asfalt, en in de zon werkt dat als een kunstmatige warmtebron. Hierdoor zijn afwijkingen in de temperatuur naar boven tot 2 graden Celsius mogelijk, waardoor het weerstation in klasse 4, de op één na slechtste categorie, valt. Erger nog is dat de temperatuurgegevens van het weerstation uit Bridgehampton door het klimaatinstituut NASA GISS na de warme zomer van 2012 niet meer zijn verwerkt. De temperatuurdaling na die tijd, die Hendrickson trouw twee maal daags heeft doorgegeven, vinden we bij het klimaatinstituut nergens meer terug, aldus de klimaatcriticus Anthony Watts. Filmpje