Een kudde van zo'n 60 nijlpaarden zorgt voor overlast in Colombia. De Afrikaanse dieren zijn de erfenis van de doodgeschoten Pablo Escobar, 's werelds meeste beruchte drugsbaron.

Hij bouwde zo'n dertig jaar geleden een dierentuin op zijn landgoed Hacienda Napoles, ten noord-westen van de hoofdstad Bogota, waar hij stiekem olifanten en giraffen naar toe smokkelde, schrijft de BBC. En vier nijlpaarden, drie vrouwtjes en een mannetje.

Toen zijn villa in het begin van de jaren '90 werd geconfisqueerd door de overheid werden de meeste dieren overgeplaatst naar andere dierentuinen. Behalve de nijlpaarden. Die bleven achter op het landgoed en de kudde groeide flink door.

In 2007, 14 jaar na de dood van de drugsbaron, kwamen de eerste telefoontjes binnen bij het ministerie van Milieu. Bewoners zagen dieren met hele kleine oortjes en een enorme grote mond. Maar het ministerie weet ook niet wat het met de Afrikaanse reuzen aanmoet. De verantwoordelijke milieudienst zorgt voor de kudde op het landgoed, maar intussen zijn er ook zo'n 12 nijlpaarden verkast. Zij ontsnapten naar een nabijgelegen riviertje.

Een terugkeer naar Afrika is onmogelijk, vanwege mogelijke ziektes die ze dan met zich mee zouden nemen. En dierentuinen in Colombia zitten niet te wachten op de reusachtige dieren. Een andere optie is om de dieren te castreren, maar behalve erg duur en gevaarlijk is het ook erg risicovol. Nijlpaarden kunnen erg slecht tegen chemische stoffen, castratie zou waarschijnlijk hun dood betekenen.