Binnenkort wordt het rechterbeen van Leo Bonten (52) uit Spijkenisse geamputeerd. Leo vindt het een raar idee dat zijn been dan weggegooid wordt met andere lichaamsdelen. Hij wil daarom een lamp maken van zijn been zodat hij dat kan neerzetten in zijn woonkamer. Het Erasmus MC moet nog aan het idee wennen.
Na een tweejarige lijdensweg is er door het ziekenhuis besloten dat het rechterbeen van Leo geamputeerd moet worden. Na een gecompliceerde beenbreuk en diverse infecties is zijn rechterbeen meer een last dan een zegen. Hoewel Bonten veel last heeft van zijn rechterbeen vindt hij het afscheid zwaar. Zijn rechterbeen heeft 52 jaar aan zijn zijde gestaan. "Ze kunnen dit been toch niet zomaar weggooien?"
Over het algemeen worden geamputeerde lichaamsdelen vernietigd of voor medisch onderzoek gebruikt. "Een enge gedachte vind ik dat. Mijn been wordt zonder respect op een hoop gegooid, tussen andere lichaamsdelen."
Een begrafenis voor zijn been vindt Bonten achterhaald. Hij wil zijn been niet kwijt en daarom wil hij het in de woonkamer zetten als lamp. "Een lamp heeft toch ook een voet?", zegt Bonten tegen het AD.
Het Erasmus MC in Rotterdam weet niet zo goed wat ze met de situatie moeten. Bonten is namelijk de eerste die het verzoek inlevert om zijn geamputeerde been mee te nemen om daar een lamp van te maken. "Het is onduidelijk hoe dit moet worden geregeld. Onze verantwoordelijkheid houdt op als de operatie is afgerond", meldt een voorlichter van het Erasmus MC.
Volgens Willem van der Putten, gespecialiseerd in het lijkbezorgingsrecht, moet het ziekenhuis Bonten zijn been meegeven. "De wet is simpel: hij heeft recht op zijn been, want het is zijn eigendom. Ook na de operatie. Net zoals je een vos kunt opzetten, mag dat ook met een been. Of anders kan hij het been plasticeren, zoals kunstenaar Gunther von Hagens doet met menselijke lichaamsdelen."

Bonten heeft al een preparateur in Eindhoven gevonden die zijn been wil omtoveren tot een tafellamp. "Dit is een grappenmaker", dacht preparateur Joep Teurlincx in eerste instantie, "Ik heb dieren in allerlei soorten en maten opgezet, maar nog nooit menselijke lichaamsdelen."