Vrouwen maken meer goede voornemens dan mannen... maar de mannen slagen er langer in om zich er aan te houden. Voor vrouwen staat afvallen nog steeds met stip op nummer één, mannen willen ‘een beter persoon’ worden.
In de hln-poll van enkele dagen terug (met 15.624 stemmers) staat afvallen ook onbedreigd op de eerste plaats met 37,6 procent van de stemmen (5.882). Op twee staat ‘minder werken’ (1518 stemmen) opvallend genoeg gevolgd door ‘harder werken’ (1510). De top-5 wordt afgemaakt door ‘stoppen met roken’ (1440 stemmen) en ‘minder aan seks denken (1201 stemmen).
Goede voornemens zijn trouwens niet zo wijdverspreid als het lijkt: slechts 44 procent van de 1.229 Amerikanen maakt er. Hoe jonger je bent, hoe meer kans dat je je leven wil beteren per 1 januari. Het gebruik is ook populairder bij vrouwen dan bij mannen: 46 procent ten opzichte van 41 procent maakt er.
Het is echter niet het maken van goede voornemens dat belangrijk is, maar het goede voornemen waarmaken. Daar blijkt nu net het schoentje te wringen. 71 procent van de mannen die zich iets voornam op 1 januari 2006 zegt dat hij zich (gedeeltelijk) aan het voornemen heeft kunnen houden. In schril contrast staan de resultaten bij de vrouwen: 57 procent kon zeggen het voornemen op zijn minst even volgehouden te hebben. Een verklaring is niet meteen voorhanden.