Je hebt een lange dag op je werk achter de rug. Op weg naar huis ga je nog even snel langs de supermarkt. Je gooit een stronk broccoli, een pak melk en een kipfilet in je mandje en haast je naar de kassa. Daar gebeurt het onvermijdelijke: je hebt weer eens de verkeerde rij gekozen. De oudere dame voor je doet een eeuwigheid over het afrekenen en jij staat je intussen op te vreten.

Herkenbaar? Probeer het eens van haar kant te bekijken. Zij voelt tijdens het boodschappen doen altijd de hete adem van de snellere mensen in haar nek. Ze heeft bij ieder schap het gevoel in de weg te staan. Eenmaal bij de kassa voelt ze zich zo opgejaagd dat ze begint te stuntelen waardoor het allemaal alleen nog maar langer duurt. Ze doet het niet express, maar het gaat gewoon allemaal niet meer zo vlug.
In het kader van de Voor elkaar in Zuid-campagne van het Amsterdamse Stadsdeel Zuid werd er gebrainstormd met medewerkers van het Odensehuis en de Rietveldacademie. Hoe zou een dementievriendelijke wijk eruit moeten zien? Bij dit project ontstond het idee van de langzaamaankassa. Een speciale kassa in de supermarkt waar ouderen zo lang mogen treuzelen als ze willen, zonder gezucht en gesteun van anderen.

Volgens Richard Schimmelpennink zijn zulke kassa’s een win-winplan. Ouderen kunnen in alle rust boodschappen doen en krijgen hun natuurlijke ontmoetingsplekken zoals ze die vroeger in buurtwinkeltjes hadden weer terug. Maar ook de snelle kopers zijn beter af want de andere rijen zullen met dit plan sneller gaan. Hij roept in het Parool supermarktketens op om dit idee uit te gaan voeren. Wij helpen ze daar met dit artikel graag een handje bij. Albert Heijn? Jumbo? Plus? Wie durft?

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.