Een boete krijgen, omdat je als rolstoelgebruiker geen begeleiding krijgt bij het verlaten van het station en het dan maar zelf doet. Dat overkwam Soufyan el Darrazi en zijn gehandicapte moeder op het station in hun woonplaats Breda. Ze vochten de boete aan bij de rechter en wonnen de zaak. "Maar daarmee is het probleem nog niet weg", aldus El Darrazi.
El Darrazi kwam in april 2011 met zijn moeder na elf uur 's avonds aan op het station van Breda.
Zijn moeder heeft multiple sclerose (MS) en zit daarom in een rolstoel. Om het station uit te kunnen met zijn moeder heeft El Darrazi assistentie nodig van de NS. Er zijn namelijk geen liften. Die assistentie is er meestal ook, maar niet als het al zo laat is.
El Darrazi is die avond van het perron naar de stationshal gelopen om te vragen of iemand hem kon helpen, maar dat kon niet. "De keuze was overnachten op het perron of via het overpad het station verlaten."
Na veel twijfel is El Darrazi daarom maar via het overpad gegaan. Deze gaat over een aantal sporen en mag eigenlijk alleen onder begeleiding van een NS-medewerker genomen worden.
Daarvoor kreeg hij een boete van 180 euro. Hij maakte bezwaar aan en vorige week stelde de rechter hem in het gelijk. Hij hoefde de boete niet te betalen. "De rechter vond het ook een vreemde situatie en oordeelde dat we een goede afweging hebben gemaakt", zo vertelt de Bredanaar.
Maar drie jaar later is er voor El Darrazi nog altijd geen mogelijkheid om zijn moeder in rolstoel na elf uur 's avonds het station uit te krijgen. "De trein moet er toch voor iedereen zijn. Ook na elf uur 's avonds. We hebben veel familie in Zeeland en Gorinchem, dus die willen wel kunnen bezoeken. Een taxi is veel te duur, dus geen optie. Bussen kan wel, maar dat duurt wel heel erg lang."
Een woordvoerster van de NS zegt dat het nu eenmaal niet haalbaar is om op elk station 's avonds laat iemand aan te stellen.
"Het is een lastige afweging. We doen er alles aan om te zorgen dat gehandicapten ook mee in de trein kunnen. Maar de vraag na elf uur 's avonds is heel erg klein. En het is lastig om voor één persoon een extra medewerker in te huren, want dat zou de enige oplossing zijn. Dat is gewoon veel te duur. Het is niet ideaal, maar je kunt er wel rekening mee houden als je van tevoren weet dat de trein geen optie is. Dan heb je een keus."