Het brein van honden reageert sterk op emoties in menselijke stemmen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Als honden gelach of gehuil horen, vertoont hun brein dezelfde soort activiteit als de hersenen van mensen die naar emotionele stemgeluiden luisteren.

Mogelijk gaat het om een evolutionaire aanpassing die ervoor zorgt dat de dieren in staat zijn om menselijke emoties te herkennen.

Dat melden Hongaarse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Bij het onderzoek trainden de wetenschappers elf honden om acht minuten lang stil te liggen in een hersenscanner. Ze lieten de dieren in de scanner luisteren naar verschillende geluiden en menselijke stemmen: van autogeraas tot gelach en gekuch.

Ter vergelijking maakten de onderzoekers ook hersenscans van elf mensen die naar dezelfde geluiden luisterden.

De hersenen van honden en mensen bleken dezelfde reactie te vertonen bij het horen van stemgeluiden. Er werd een regio actief in het voorste gedeelte van de temporale kwab. Dit gebied lijkt bij honden speciaal gereserveerd voor het interpreteren van stemmen.

Ook bij zeer emotionele stemgeluiden was er eenzelfde soort patroon te zien in de hersenen van viervoeters en mensen: activiteit in een specifiek gebiedje nabij de auditieve cortex, een hersendeel dat geluiden verwerkt.

“Dit laat zien dat honden en mensen dezelfde hersenmechanismen gebruiken om de sociale betekenis van geluid te verwerken”, verklaart hoofdonderzoeker Atilla Andics op nieuwssite Science Now.

“Ons onderzoek verklaart ook waarom de communicatie tussen deze twee soorten zo succesvol verloopt.”