Zwitserse gevechtsvliegtuigen bleven vanochtend aan de grond toen een gekaapt vliegtuig in hun luchtruim vloog. Dat kwam doordat personeel van de Zwitsere luchtmacht alleen op kantoortijden werkt.

Nadat de co-piloot de Ethiopische Boeing 767 had gekaapt, werden onmiddellijk Franse en Italiaanse straaljagers de lucht in gestuurd. De gevechtsvliegtuigen begeleidden het passagiersvliegtuig door het Franse en Italiaanse luchtruim.

Maar hoewel de kaper had gezegd dat hij in Zwitserland wilde landen, gaf de luchtmacht aldaar niet thuis. Het Franse persbureau AFP sprak met een woordvoerder van de luchtmacht. Volgens hem zijn de Zwitserse F-18's en F-5's alleen inzetbaar van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

"Zwitserland kon niet ingrijpen omdat de luchtmachtbases 's nachts en in het weekend dicht zijn", aldus de woordvoerder. Het is een kwestie van budget en bezetting." Het gekaapte vliegtuig, dat vanuit Addis Abeba was vertrokken voor een vlucht naar Rome, landde rond 06.00 uur in Genčve.

Twee Franse straaljagers hebben het verdachte vliegtuig boven Zwitserland geėscorteerd. De Zwitsers hebben daarover een afspraak met de Franse luchtmacht. "Maar ze mogen niet vuren. Dat is kwestie van nationale soevereiniteit", stelt de woordvoerder.

Hij voegde er nog aan toe dat het luchtruim constant in de gaten wordt gehouden en dat er plannen zijn om gevechtsvliegtuigen 24 uur per dag beschikbaar te hebben. Maar dat zal pas in 2020 zijn, als de Zwitserse luchtmacht nieuwe toestellen heeft aangeschaft.