Een jongen van zestien schatte Larissa Olkhovsky (80) uit Gouda geheel verkeerd in. De overvaller verliet haar huis zonder buit, maar wel vol met met blauwe plekken.
De overvaller dacht een makkelijke prooi te overvallen, maar had vette pech. “Hij heeft precies het meest verkeerde ouwe vrouwtje uitgezocht dat je maar kunt bedenken!”, zegt haar familie trots tegen het AD.

Toen Larissa nietsvermoedend de deur opende, drong de jonge knul meteen het piepkleine halletje binnen. Altijd heeft ze een busje pepperspray klaar staan, en een kleine handzaag. Tip van de zelfverdedigingsinstructeur. “Maar ik had helemaal geen tijd om die te pakken! Die jongen, een engeltje om te zien, zo knap, dreigde me meteen met een mes. Dat mes heb ik gepakt met mijn linkerhand, ik voelde er niks van. Dacht alleen maar: dat ding moet niet in de buurt van mijn keel of mijn hart komen! Ik heb geen seconde losgelaten.”

“Met mijn rechterhand maakte ik een vuist. Ik heb hem geslagen en geslagen, en alle vieze woorden naar hem toe geslingerd die ik maar kende! Ik bleef maar slaan, ik was zó boos! Mijn woede heeft mij gered.”

Ze sloeg de overvaller de deur uit. “Hij weg, en ik had het mes. Dat was dubbel geluk: met zijn DNA erop!..