Mensen zijn alerter als ze denken dat ze goed hebben geslapen, ook als dat in werkelijkheid niet zo is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Als proefpersonen wordt wijs gemaakt dat ze bijzonder goed hebben geslapen, treedt er een soort placebo-effect op.
Ze kunnen zich dan beter concentreren op geluiden en sneller informatie verwerken, ongeacht de werkelijke kwaliteit van hun nachtrust.
Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Psychology.
De wetenschappers testten de uitwerking van ‘placebo-slaap’ door proefpersonen ervan te overtuigen dat met een speciale techniek was vastgesteld hoe diep ze hadden geslapen.

Sommige deelnemers aan het experiment kregen te horen dat hun hersenen uitzonderlijk lang in remslaap waren geweest, anderen werd verteld dat ze juist niet erg diep hadden geslapen. In werkelijkheid was de kwaliteit van hun nachtrust helemaal niet gemeten.

Uiteindelijk namen alle proefpersonen deel aan een tweede test, waarbij werd gemeten hoe snel en efficiënt hun hersenen nieuwe informatie verwerkten. De mensen wiens nachtrust door de wetenschappers was bestempeld als goed, bleken veel beter te presteren dan de andere proefpersonen; het positieve (maar valse) nieuws over hun nachtrust maakte hen daadwerkelijk alerter.

Volgens de wetenschappers tonen de onderzoeksresultaten aan dat de mentale staat van mensen kan worden gestuurd met het placebo-effect.

“Deze bevindingen ondersteunen de hypothese dat alleen gemoedstoestand de hersenprestaties van mensen positief en negatief kan beïnvloeden”, aldus de onderzoekers in de Britse krant The Independent.

“Dit suggereert een nieuwe mogelijkheid om iemands gezondheid en cognitie te sturen.”