Ouders die financieel in de problemen zitten, gebruiken steeds vaker geld dat ze voor hun kinderen opzij hebben gezet. Maar eigenlijk mag dat niet. Ze denken dat het toegestaan is om spaargeld, dat eigenlijk voor de kinderen is, te gebruiken om schulden af te lossen, omdat ze dat zelf opzij hebben gezet. De helpdesk van juridisch dienstverlener DAS krijgt daar elke maand tientallen vragen over. "Voor een gezin in financiële nood kan de spaarrekening van de kinderen het laatste potje zijn waar nog wat uit te halen valt", zegt Olav Wagenaar van DAS tegen Metro. "Als je in goede tijden altijd voor je kinderen hebt gespaard dan kan daar behoorlijk wat geld inzitten. Omdat je dat geld als ouder altijd zelf hebt gestort lijkt het toegestaan om het spaargeld aan te wenden om de gezinsschulden af te lossen. Maar dat is lang niet altijd het geval." "Wij hebben onlangs iemand bijgestaan die door de rechter op de vingers werd getikt. Deze ouder had duizenden euro's van de spaarrekening van zijn minderjarig kind gebruikt om te voorzien in zijn levensonderhoud. Maar toen het kind meerderjarig werd wilde deze dat geld weer terug. Hoewel de ouder dat eerst weigerde ging de rechter daar niet in mee. Het geld, dat op een spaarrekening op naam van het minderjarig kind stond, was een gift die alleen het kind toebehoorde. Een ouder mag dat geld dan niet meer gebruiken om gezinsschulden af te lossen", aldus Wagenaar.
Wagenaar waarschuwt wel dat het omgekeerde, snel geld op een rekening van een kind storten om te voorkomen dat een schuldeiser het komt halen, ook fraude is.
Ruim een miljoen Nederlandse gezinnen heeft grote schulden of heeft kans op grote financiële problemen. Onverwachte uitgaven van meer dan 850 euro zijn voor veel mensen moeilijk.