De dure koffie Kopi Loewak wordt gemaakt van bonen die zijn gevonden in de ontlasting van civetkatten. Indonesische boeren hebben ontdekt hoe lucratief de markt voor deze koffie is en buiten de dieren nu uit.
De beestjes eten koffiebessen die worden verbouwd op plantages. Het vruchtvlees verteren ze, maar de zaden (ook wel koffiebonen genoemd) poepen ze uit. Die worden vervolgens verzameld, gewassen en licht geroosterd. Het resultaat is een milde koffie die toch iets kruidigs heeft.
De omstandigheden waarin de dieren worden gehouden, zijn bepaald niet luxe, blijkt uit beelden van onder meer dierenrechtenorganisatie PETA die vorig jaar is gaan kijken bij boeren die de koffie maken. Ook de BBC reisde af naar Indonesiė.
De loewaks leven tot wel drie jaar lang in kleine hokken. Dat is niet goed voor hun mentale gesteldheid. Op de beelden van PETA is te zien hoe de dieren neurotisch gedrag vertonen. Ze ijsberen door de kooi en draaien eindeloos rondjes.
Ook hun dieet is ongezond. De boeren voeren ze vrijwel uitsluitend koffiebessen waardoor ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Foto