Ben je aan het lijnen? Dan ben je zeker niet de enige. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking probeert af te vallen, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het AD.
47 procent van de ondervraagden is momenteel aan het afvallen of is van plan dat op korte termijn te gaan doen. De helft van hen doet dat om gezonder te worden, een kwart vanwege het uiterlijk.
Onder vrouwen (54 procent) ligt dat percentage overigens hoger dan bij mannen (38 procent). In de groep mensen van 65 jaar en ouder wordt veel minder gelijnd: slechts 30 procent is ermee bezig.
Professor Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit, noemt de percentages opvallend hoog. Volgens hem heeft het alles te maken met de vele aandacht die er tegenwoordig is voor een gezonde levensstijl in tv-reclames en programma's over lijnen, maar ook dankzij gezonde bedrijfs- en sportkantines. "Gezond leven is normaler geworden", zegt hij.
De twee belangrijkste manieren om het lijnen vol te houden volgens de voedingsprofessor: samen met iemand anders lijnen én jezelf elk weekend een 'zonde' gunnen - jezelf een beloning gunnen bijvoorbeeld. Deze cadeautjes geven je extra motivatie om door te gaan.