Britse wetenschappers hebben het record voor de langste echo ter wereld verbroken.
De onderzoekers van de Universiteit van Salford vuurden een pistool af in een ondergronds tunnelcomplex in de Schotse Hooglanden. Het schot weerkaatste 75 seconden en is door Guiness World Records erkend als een nieuw record. Het geluid van het pistool, dat was geladen met losse flodders, werd diep in de tunnels afgevuurd en opgevangen met zeer gevoelige microfoons.
Volgens hoofdonderzoeker Trevor Cox duurde de echo veel langer dan hij van tevoren had verwacht. “Nooit eerder hoorde ik zo’n geraas van echo’s”, verklaart hij op BBC News. “Mijn eerste reactie was ongeloof. De weerkaatsingtijd was bijzonder lang.”
Bij meting van geluidsfrequenties van 125 hertz was de duur van het pistoolschot 112 seconden.
Maar voor het Guiness World Record telt alleen de zogenoemde breedbandweerkaatsing, waarbij alle geluidsfrequenties worden meegenomen. Het record komt daardoor uit op 75 seconden. De echo van het pistoolschot is deels te beluisteren op Soundcloud.
De zogenoemde Inchindown tunnels werden tussen 1939 en 1941 gegraven om olievoorraden voor Schotse oorlogsschepen in op te slaan. De bovengrondse tanks waren destijds te kwetsbaar voor bombardementen.
De zes tunnels zijn allemaal ruim 200 meter lang, 9 meter breed en 13 meter hoog. Het oude record voor de langste echo in een door mensen gemaakte structuur stond op slechts 13 seconden en werd gecreëerd door de deuren van het Hamilton Mausoleum (eveneens in Schotland) dicht te slaan.