500 jaar geleden spraken Polynesische inboorlingen al computertaal. Onderzoekers van de universiteit van Bergen in Noorwegen ontdekten dat bepaalde stammen uit die tijd gedeeltelijk tweetallig (of binair) telden.
Het gaat om inwoners van het eiland Mangareva, één van de grotere eilanden van Polynesië. Zij gebruikten een getallensysteem waarbij ze een combinatie maken van het binaire en het decimale systeem, dat de meeste westerlingen gebruikten. Daarmee maakten de inwoners vijf eeuwen geleden alle getallen die ze nodig hadden in hun samenleving.
Het is niet voor het eerst dat een volk binaire telsystemen blijkt te gebruiken; een stam in Papoea Nieuw-Guinea gebruikt zelfs alléén maar binair, waarbij het woord voor drie hetzelfde is als twee en één...

De ontdekking van het binaire tellen is bijzonder, omdat het 500 jaar terug al in trek was. In het Westen kwam de wiskundige Gottfried Leibniz pas twee eeuwen later met het idee van een tweetallig stelsel. Het waren Leibniz ideeën die uiteindelijk leidden tot het gebruik van binaire cijfers in computertaal, maar de Polynesiërs bedachten iets dergelijks dus eerder. Nog voordat ze konden lezen en schrijven of enige vorm van industrie kenden, waren deze eilandbewoners al bezig met de toekomstige computertaal.