De 31-jarige Remco de Bie uit Nootdorp redde deze zomer met gevaar voor eigen leven twee kindertjes uit de Dobbeplas. Bij de actie liep hij ademhalingsproblemen op en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Maanden later kreeg hij de rekening van zo'n 800 euro van zijn zorgverzekeraar StadHolland.

De verbijsterde De Bie belde met de verzekeraar maar kreeg te horen dat hij zelf moest opdraaien voor het eigen risico omdat in het water springen zijn 'eigen keuze' was geweest. Dus kon er geen sprake van zijn dat de verzekeraar de schade zou vergoeden of die elders zou verhalen.

Het AD, de krant die het relaas van De Bie optekent, belde met de verzekeraar. Toen de publiciteit dreigde lag de zaak plots anders. Directeur Chris Oomen bleek bereid de rekening kwijt te schelden, zegt hij in de krant:

'Dat doe ik uit coulance, want het is niet logisch dat wij opdraaien voor de kosten. Die zou je moeten verhalen op de verzekering van de veroorzakers, de jongetjes dus.'

Verdrinken is schade, mensen redden is schade. En het is volgens DSW allemaal 'eigen risico' want solidariteit daar is de maatschappij niet mee bekend. DSW is overigens een zogenaamd 'sociale' verzekeringsmaatschappij zonder winstoogmerk.