In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg is een bedrijf na een toename in grafroven begonnen met het plaatsen van chips met alarm in grafzerken.
De chips met zender zitten verwerkt in de grafstenen, zodat ze niet zichtbaar of toegankelijk zijn. Het gaat voornamelijk om marmeren en granieten zerken die door grafrovers worden doorverkocht aan steenhouwers.
"Ongeoorloofd gerommel aan de stenen activeert een aantal alarmen", zegt fabrikant Memorial Alert tegen Phys. Niet alleen klinkt er een alarm, ook kunnen nabestaanden en beveiligers een sms krijgen wanneer de steen bewogen wordt.
Memorial Alert overweegt het inbouwen van gps in toekomstige versies van zijn alarmchips, maar maakt zich zorgen over de afname van batterijduur.
In januari komt het product in Zuid-Afrika op de markt, de chips in Johannesburg zijn deel van een test. De grootste stad van Zuid-Afrika zag de afgelopen tijd maandelijks zo'n twintig grafroven van zijn zesendertig kerkhoven. Hoeveel het alarm gaat kosten is nog niet duidelijk.