Valentijn Kuperus heeft een vreemde hobby: hij reist zoveel mogelijk voor zo min mogelijk geld. De student ontdekte dat je gespaarde miles kunt inwisselen voor gratis of voordelige reizen. Daarnaast weet hij altijd de goedkoopste tickets te vinden.
Drie tot vier uur per dag besteedt Valentijn aan het zoeken van goedkope vluchten. "Mijn vader nam mij en mijn broertje mee op een aantal verre reizen. In het vliegtuig kon je een frequent flyer-pas aanvragen. Het pasje verdween in mijn portemonnee. Maanden later ben ik pas gaan uitzoeken hoe het werkt," vertelt hij.
Valentijn probeert zo veel mogelijk miles te verzamelen zonder daarvoor al te veel geld uit te geven. "Ik zoek specifiek op vliegtickets met veel tussenstops, want die leveren de meeste miles op. Ik gebruik hiervoor een speciaal programma dat inzicht geeft in het boekingssysteem van vliegtuigmaatschappijen. Daarnaast ben ik erg actief op fora voor frequent flyers."

Ook ziet hij er de kunst in om gespaarde miles te besteden aan vluchten die meer miles opleveren dan dat ze kosten. Daardoor is Valentijn afgelopen maand in Abu Dhabi en Kaapstad geweest. In Abu Dhabi had hij slechts anderhalf uur om de stad te bekijken, maar hij had wel duizenden nieuwe miles.
Voor een spotprijs is Valentijn ooit naar Sri Lanka gevlogen. "Ik vond een ticket vanaf Parijs voor slechts Ä7,50! Het bleek wel een fout van de maatschappij, maar ik zat voor bijna noppes in AziŽ!"
In totaal heeft Valentijn al 57 landen bezocht, binnenkort komen er nog 11 bij. "Om de 2 jaar heb ik een nieuw paspoort nodig, omdat er niet genoeg ruimte is voor nieuwe stempels."
En wat Valentijn deze kerst doet? Dit traject: Brussel-Ljubljana-Istanbul-Cairo-Abu Dhabi-Bangkok-Singapore-Peking-Seoul-Taipei-Ho Chi Minhstad-Taipei-Hong Kong-Amsterdam. "Studieboeken mee in het vliegtuig natuurlijk, de ideale plek om te leren."