Een nieuw soort harde schijf zou miljoenen jaren kunnen meegaan, en dus vermoedelijk ‘de mensheid overleven’.

Met dat nieuws pakte de Universiteit van Twente onlangs uit. Promovendus Jeroen de Vries ontwikkelde een opslagschijf die de meest extreme omstandigheden moet kunnen doorstaan. Want een traditionele harde schijf gaat soms niet langer dan tien jaar mee: na verloop van tijd ondervindt de magnetisatie van de schijf hinder van bijvoorbeeld warmte en gaat de data verloren.

De Vries’ schijf is opgebouwd uit drie lagen. De middelste van die lagen bestaat uit het chemische element wolfraam, dat pas smelt bij een temperatuur van 3.422°C. De twee buitenste lagen zijn opgebouwd uit een beschermend siliciumnitride. Daarnaast bevat de schijf een grote QR-code. Elke pixel daarvan is op zijn beurt weer samengesteld uit kleinere QR-codes.

Om te bewijzen dat de schijf echt wel onverwoestbaar is, heeft De Vries een filmpje gemaakt waarin hij op allerlei manier probeert om het ding te vernielen. Door het in brand te steken, op de barbecue te leggen, … De schijf kan maximaal 28 gigabyte gegevens bevatten, en is niet herschrijfbaar. ‘Maar ze gaat miljoenen jaren mee en kan dus informatie dragen voor toekomstige aardbewoners’, aldus De Vries. ‘Als de mensheid ooit bijna uitgeroeid zou worden door een enorme ramp, kunnen de overlevers met informatie op het opslagmedium proberen een nieuw lezen op te bouwen’, klinkt het ambitieus.