Een straaljagerpiloot heeft maandagmiddag bij Vlieland per ongeluk het verkeerde doel onder vuur genomen. De vlieger moest met het boordkanon van de F-16 uit Volkel schieten op een gronddoel op een afgelegen strand, maar miste. In plaats daarvan raakte hij een controletoren van de luchtmacht.

Binnen waren een paar mensen, maar niemand raakte gewond. Het gebouw raakte flink beschadigd. Dat heeft het ministerie van Defensie laten weten.
De Koninklijke Luchtmacht gaat onderzoeken hoe het ongelukje kon gebeuren. De beschieting gebeurde op de Vliehors Range, het meest westelijke deel van Vlieland. Het is het enige gebied in Nederland waar de luchtmacht mag oefenen met munitie en explosieven.

De mensen in de controletoren moeten de luchtvaart, scheepvaart en het andere verkeer bij het schietterrein in de gaten houden, zodat de straaljagers veilig kunnen oefenen. Hoeveel mensen precies in de geelzwarte toren waren, is niet bekend. De luchtmacht weet ook niet hoe dicht bij hen de kogels insloegen.
De straaljager was afkomstig van de vliegbasis in het Brabantse Volkel. In de afgelopen decennia is de controletoren twee keer eerder beschoten. In 2001 werd de toren geraakt door zeven 27 mm-kogels uit het boordkanon van een Duits Tornado-jachtvliegtuig. De drie mensen in het gebouw bleven ongedeerd.

In 1992 vuurde een Deense F-16 per ongeluk vier oefenraketten op het gebouw af. Daarbij raakte een onderofficier lichtgewond, zeven anderen bleven ongedeerd.