De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft ook de paus afgeluisterd. Dat meldt het Italiaanse weekblad Panorama op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.
In de periode tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 zijn in ItaliŽ 46 miljoen telefoongesprekken afgeluisterd. Volgens Panorama zaten daar ook gesprekken in en naar het Vaticaan onder en werd dus ook de toenmalige paus Benedictus bespioneerd.
Het vermoeden bestaat dat het afluisteren na 8 januari is doorgegaan en dat ook de kardinalen die in Rome waren voor het conclaaf (dat op 9 maart begon) bespioneerd werden.
Ook telefoongesprekken van Jorge Bergoglio, de toekomstige paus, werden afgeluisterd. Bergoglio werd volgens WikiLeaks-rapporten overigens al sinds 2005 afgeluisterd.
Volgens Panorama zit in een bijgebouw van de Amerikaanse ambassade in Rome een elite-eenheid van de NSA. Die zou grote belangstelling hebben voor de telefoongesprekken van kardinalen en bisschoppen. Elders in de wereld zijn nog 79 van dit soort NSA-eenheden.