Simon Carmiggelt noemde het 'de kerstkneut', die vreselijk gezellige tijd in december.
Vreselijk, inderdaad, vindt één derde van de Nederlanders. Een kerstonderzoek van Q&A Research & Consultancy heeft een opmerkelijke uitkomst opgeleverd: maar liefst 32% van de ondervraagden zal opgelucht adem halen als de kerstdagen weer voorbij zijn.
5% heeft geen idee wat hij of zij met de feestdagen moet gaan uitvoeren. De meeste Nederlanders brengen de kerst door met tv kijken, uitslapen, wandelen en fietsen.
Op eerste en tweede kerstdag eet respectievelijk 87% en 77% thuis of bij familie en vrienden. Het hoofdgerecht zal bij 60% bestaan uit vlees, voor 11% is dat een wildgerecht. 10% eet vis en 2% heeft een vleesvervanger op zijn bord.
Ruim driekwart van de Nederlanders haalt een kerstboom in huis. Nog een opvallende uitkomst: 54% daarvan neemt een nepboom. Kerststukjes en speciale verlichting binnen én buiten zijn ook geliefd.
Van mistletoe (op te hangen aan het plafond, met het idee dat je iemand die er expres of per ongeluk onder gaat staan ongestraft mag zoenen) moeten Nederlanders niet veel hebben: maar 2% van de geënqueteerden gaat zich aan deze romantische kersttraditie te buiten.