Melk kun je tegenwoordig niet alleen drinken maar ook dragen, dankzij de inventiviteit van de microbiologe en ontwerpster Anke Domaske uit Hannover. De nieuwste creaties van haar hippe modemerk Mademoiselle Chi Chi zijn gemaakt van een zacht weefsel van vezels die nog fijner zijn dan zijde. Deze vezels, met de naam QMilk, bestaan uit het eiwit caseïne, het hoofdbestanddeel van melk. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn er pogingen ondernomen om stoffen van melk te maken, maar voor de productiemethode van toen waren grote hoeveelheden agressieve chemicaliën en duizenden liters water nodig. Het procedé dat Domaske samen met het Faserinstitut ('weefselinstituut') Bremen ontwikkelde, vereist maar '2 liter water per kilo stof, gedroogde caseïnevlokken die drijven op wei, de gelige vloeistof die je krijgt als melk zuur is geworden, en een paar andere natuurlijke grondstoffen', legt de 28-jarige Duitse uit. Dit mengsel - waarbij biologische melk wordt gebruikt - wordt verhit en vervolgens door een speciale zeef geperst. Van de draden die je daaruit krijgt, wordt garen gesponnen.
QMilk is biologisch afbreekbaar. De voor QMilk benodigde caseïne komt niet uit de voedselketen, maar uit de ruwweg 20 procent melk die vanwege strenge kwaliteitseisen in Duitsland wordt afgekeurd. QMilk is volgens Domaske ook goed voor de gezondheid. De antibacteriële werking van de aminozuren in caseïne helpen bij het regelen van de lichaamstemperatuur en de bloedsomloop en zijn antiallergeen. Daarom zijn ook medisch-technische bedrijven geinteresseerd in QMilk. Domaskes kleding is niet goedkoop. De productie van een kilo QMilk kost ongeveer 20 euro, tegen 3 euro voor een kilo standaardkatoen uit de massaproductie. Maar u hoeft niet bang te zijn dat deze stoffen net als melk een uiterste houdbaarheidsdatum hebben. QMilk-stoffen zijn tijdloos. Foto