De 22-jarige Tintswalo Ngobeni uit Swaziland heeft asiel gevraagd in Groot-Brittannië omdat ze niet met de koning van Swaziland wil trouwen. Mswati III mag ieder jaar een nieuwe bruid kiezen en heeft al dertien vrouwen.

Tintswalo vluchtte als tiener al uit Swaziland toen ze doorhad dat Mswati haar begeerde. Ze heeft helemaal geen zin om met de man te trouwen en gruwt van het idee om in een harem te moeten zitten.

De gevluchte bruid in spe is bang dat ze bij terugkeer gevangen genomen wordt en dat ze in de gevangenis zal worden gemarteld.

In 2011 had ze al politiek asiel gevraagd in Groot-Brittannië, maar dat werd toen afgewezen. Vorige maand werd Tintswalo in vreemdelingendetentie geplaatst, maar inmiddels is ze weer vrijgelaten. De Britse overheid heeft nu besloten om de zaak nog eens nauwkeurig te bekijken.

Koning Mswati III was in 2011 te gast op de bruiloft van Kate en William. De monarch heeft in totaal 27 kinderen. Zijn zesde echtgenote ontsnapte vorig jaar uit de koninklijke harem en zei dat ze jarenlang geestelijk en lichamelijk door hem was misbruikt. Volgens Tintswalo Ngobeni mogen de echtgenotes het paleis van de koning alleen met zijn toestemming verlaten. In Swaziland zijn politieke oppositiepartijen verboden en worden activisten opgepakt of aangevallen.