Mocht u binnenkort terecht staan voor een moord, wis dan snel uw geschiedenis op de computer. Dubieuze zoekopdrachten kunnen namelijk zorgen voor een zwaardere veroordeling, wat al snel een paar jaar extra brommen betekent.
Dat blijkt uit een onderzoek van Computerworld.nl, samen met hoogleraar internetrecht Arno Lodder en strafgeleerde Johannes Bijlsma. Volgens de studie neemt het OM steeds vaker de zoekgeschiedenis van een verdachte mee. Dit zou van invloed kunnen zijn op de strafmaat. Zoekopdrachten van verdachten zouden bij zeker vijf recente moordzaken een rol hebben gespeeld. "Het gaat niet om concrete strafbare handelingen, maar het bewijst op overtuigende manier de intenties van de verdachte", zegt Bijlsma. Dat schrijft de Volkskrant.
Een voorbeeld is de zaak van een man, waarbij zoekopdrachten als ‘Walther PPK’, ‘Walther PPK onderhoud’, ‘nekschot’ en ‘kogel door het hoofd’ werden gevonden. De verdachte zou een fotograaf hebben doodgeschoten. Hij bleek inderdaad een Walther PPK te hebben. Het hof veroordeelde de man voor moord, in plaats van bijvoorbeeld doodslag, mede door de zoekopdrachten.