Een Amerikaanse wetgever wil een wetsvoorstel introduceren die de automobilist het dragen van een Google-bril tijdens het autorijden verbiedt.
De Google Glass-bril is nog niets eens in handen van de consument of de eerste wetsvoorstellen worden al over tafel geslingerd. Enerzijds is er het debacle over privacyschending die de bril met zich mee zou kunnen dragen als gevolg van de ingebouwde camera waarmee de brildrager 'stiekem' (er gaat wel een lampje op de bril branden) iedereen en alles zou kunnen filmen, anderzijds is er nu een Amerikaanse wetgever die een wetsvoorstel wil introduceren om het dragen van de bril tijdens het autorijden te verbieden. En terecht.
In de praktijk blijkt het bellen, sms-en, Facebooken en twitteren via je smartphone tijdens het autorijden tot levensgevaarlijke situatie te leiden. Een bril zoals Google Glass zou teveel afleiden tijdens het autorijden. Uiteraard is er wel een verschil tussen berichten bekijken en beantwoorden op een smartphone en die op een Google Bril. Met een smartphone moet je naar het scherm kijken om een bericht te lezen. Je aandacht is volledig op de smartphone gericht en niet op de weg. Google Glass daarentegen projecteert een bericht in het blikveld en als deze transparant is en een beetje aan de zijkant zit dan hou je nog steeds je ogen op de weg. Maar zelfs al zie je de weg, dan nog leidt het af. Bovendien is het schier onmogelijk om een berichtje dat op je netvlies geprojecteerd wordt te negeren. Hoe je het ook went of keert, zodra de Google-bril beschikbaar komt voor de consument is het slechts een kwestie van tijd voordat het eerste Glass-verkeersongeluk een feit wordt.
Het heeft heel lang geduurd voordat handsfree bellen verboden werd, maar wetgeving die het dragen van Augmented Reality-brillen verbied zal enerzijds hard nodig zijn, maar is vermoedelijk ook complex om te introduceren. Google Glass zou namelijk ook autorij-relevante zaken zoals autonavigatie en snelheidswaarschuwingen subtiel op het netvlies kunnen projecteren. Een verbod zou autovriendelijke toepassingen van dergelijke brillen onmogelijk maken.