Een sigaret roken en een handkus de camera in werpen. Vrij onschuldige gebaren zou je denken, maar voor een Saudische prinses ligt dat net even anders. Prinses Basmah bint Saud bin Abdulaziz al Saud (om even volledig te zijn), werd voor ruim 370.000 euro gechanteerd vanwege zulke beelden.
Prinses Basmah woont in Londen maar dat betekent niet dat haar levensstijl niet nauwlettend gevolgd wordt. De beelden waarop te zien is dat de prinses rookt, haar haar onbedekt heeft en een handkus de camera in werpt, zijn via Skype gemaakt en inmiddels al op YouTube te zien. Haar chanteur eiste eerst ruim drie-en-een-halve ton om te voorkomen dat de beelden online op zouden duiken. Een behoorlijke smak geld, ook voor een Saudische prinses. Basmah wilde niet toegeven en is nu zelf naar buiten gekomen met haar 'bekentenis'.
"In Saudi-ArabiŽ is het schandalig voor een vrouw om te roken en om haar hoofd onbedekt te hebben", vertelt ze aan de Sunday Telegraph. "Het is een beetje alsof je prinses Kate zonder beha ziet. Het heeft hetzelfde effect."
De prinses zegt dat ze erin is geluisd door een man die zich via Facebook voordeed als een bekende sjeik. Ze raakten aan de praat en spraken af via Skype. Toen de man haar probeerde over te halen om seksuele uitspraken te doen, kreeg ze argwaan. De man onthulde zich als een chanteur en eiste geld. De video waar het om gaat is volgens de prinses niet dat Skype-gesprek, maar een ander gesprek dat van haar computer is gestolen en dat zij met haar zoon voerde. Prinses Basmah is de jongste telg van koning Saud, de koning die tussen 1953 en 1964 over Saudi-ArabiŽ regeerde. Om precies te zijn is ze de jongste van zijn 115 kinderen. Sinds twee jaar woont ze in Londen. In eigen land staat ze bekend als schrijfster en als (gematigde) mensenrechtenactivist.
Filmpje