Drie flessen 120 jaar oude Schotse whisky die in 2010 onder het ijs van Antarctica waren gevonden, worden in maart teruggebracht naar de vindplaats. De drank was er begin vorige eeuw achtergelaten door de ontdekkingsreizigers Ernest Shackleton en Robert Falcon Scott.
De twee probeerden destijds de Zuidpool te bereiken, maar slaagden daar niet in. Voor hun vertrek uit het gebied moesten ze vijf kisten whisky en brandy achterlaten. De drank werd in november 2009 gevonden, maar kon pas in maart 2010 uit het ijs worden gehaald. Om de herinnering aan de expeditie van 1907 tot 1909 intact te houden, worden de flessen in maart weer onder het ijs gestopt onder de hut waarin Shackleton verbleef en waar hij zijn drankvoorraad bewaarde.
Drie flessen Mackinlay-whisky werden vorig jaar in Schotland onderzocht en daarna teruggegeven aan Nieuw-Zeeland. Bij het onderzoek werden met injectienaalden monsters uit de flessen gehaald om de samenstelling van de whisky te onderzoeken. Stokers hopen dat ze nu de Schotse Mackinlay's van vroeger kunnen namaken, omdat daarvan geen recepten bewaard zijn gebleven. Foto