Een bijzonder verhaal uit Amerika. Een software-ontwikkelaar besloot zijn baan te outsourcen naar China en vulde sindsdien zijn dagen met het kijken van kattenfilmpjes, Ebay en Facebook.
Het bedrog werd ontdekt toen het bedrijf erachter kwam dat iemand op het thuiswerksysteem geregeld inlogde vanuit Shenyang in China. Diegene deed dat via de gegevens van de werknemer die de fictieve naam Bob heeft gekregen. De IT-afdeling van het bedrijf dacht dat het om malware in het systeem ging, maar hun provider Verizon besloot onderzoek te doen.
Verizon kreeg toegang tot de computer van Bob waarop ze vonden dat hij een softwarebedrijf in China had ingehuurd om het programmeerwerk voor hem te doen. Bob betaalde een vijfde van zijn salaris aan de Chinezen. Dankzij de gegevens op zijn computer kon Verizon reconstrueren wat Bob deed op een gemiddelde dag.
09:00 uur – Aankomst op het werk, een paar uur surfen op Reddit en kattenfilmpjes kijken.
11:30 uur – Lunch.
13:00 uur – Ebay.
14:00 uur – Facebook-updates en LinkedIn.
16:30 uur – Mailupdate over de dag richting management.
17:00 uur – Naar huis.
Bob stond goed bekend binnen het bedrijf, zijn programmeerkwaliteiten werden geroemd. Nader onderzoek leerde dat Bob de tijd had om andere banen aan te nemen en daar ook zijn outsourcing-truc had gedaan. Bob heeft op deze manier honderdduizenden dollars winst gemaakt, aldus Verizon. Het securityblog, waarop het geval van Bob werd beschreven, is inmiddels onder de grote belangstelling bezweken.