Rotterdam - In de wijken Kralingen en Crooswijk zette de politie de dagen voor Sinterklaas lokpieten in. Dit gebeurde voor de derde keer. Dankzij hun observaties hielden zij een jongen met een gestolen iPad aan.
Lokpieten zijn eigenlijk observatiepieten. Ze lopen door de buurt en kijken of ze verdachte situaties tegenkomen. Dit jaar lag de nadruk op het omlaag brengen van het aantal woninginbraken in beide wijken. Verdachte situaties, bijvoorbeeld als zij potentiŽle inbrekers bij woningen zagen, gaven zij door aan in de buurt aanwezige agenten in uniform.
Op vrijdag 30 november zagen collega's in een van de wijken een groepje jongeren verdacht rondhangen. Toen de jongeren de politie zagen, gingen ze er snel vandoor. Collega's gaven dit door aan de lokpieten in de buurt. Die volgden de jongens en zagen twee van hen een pand binnengaan. Zo konden twee jongens van 16 en 17-jaar uit Rotterdam aangehouden worden.
Naast de aanhouding van de jongen met de gestolen iPad zagen en hoorden de pieten dit jaar nog meer opvallende dingen. Deze zaken worden allemaal onderzocht. Opvallend was dat de pieten regelmatig discriminerende en seksistische opmerkingen naar hun hoofd kregen. Ook daar spraken de in de buurt aanwezige agenten in uniform de plegers op aan.