Steeds meer Spanjaarden stellen hun lichaam ter beschikking van de wetenschap om onder een dure begrafenis uit te komen. Grafrechten worden steeds vaker niet betaald. En medische faculteiten komen vriescapaciteit tekort. Want steeds meer Spanjaarden doneren hun lichaam aan de wetenschap om onder een dure begrafenis uit te komen.
De crisis grijpt overal in Spanje om zich heen. Ook de begrafenisbranche heeft flink te lijden onder de dalende koopkracht van de Spanjaard. En dat zegt wat in een katholiek land waar traditioneel veel geld aan begrafenissen en grafmonumenten wordt besteed.
Steeds vaker betalen families niet langer de grafrechten waardoor vele graven binnenkort geruimd dreigen te worden, schrijft The New York Times donderdag. Maar niet alleen op de graven, ook op de begrafenis zelf wordt fors bespaard. Een sobere begrafenis kost in Spanje al snel 3.000 euro, en dat geld hebben veel Spanjaarden niet meer. Ze gaan voor de hele goedkope variant van 1.000 euro of kiezen meer creatieve oplossingen op te besparen op de kosten van de dood. Een van de goedkoopste oplossingen: een groeiend aantal Spanjaarden doneert zijn lichaam aan de wetenschap. Dit gebeurt zoveel zelfs, dat sommige medische faculteiten vriescapaciteit tekort komen. De Universiteit van Barcelona bijvoorbeeld zag het aantal gedoneerde lichamen dit jaar met een kwart toenemen tot 1.500, aldus The New York Times De universiteit in Compostella verwijst potentiële donors inmiddels door naar andere medische faculteiten omdat een overschot dreigt. Tal van doodsstatistieken in Spanje vertonen opvallende bewegingen door de crisis. Zo daalt het aantal verkeersdoden in Spanje, omdat meer Spanjaarden de auto laten staan vanwege hoge reparatiekosten en dure benzine. Aan de andere kant stijgt het aantal gevallen van zelfmoord onder mensen die uit hun woning worden gezet.