Fysieke inspanning gaat het krimpen van de hersenen tegen. Lichaamsbeweging op latere leeftijd beschermt beter tegen de inkrimping van het brein dan sociale activiteiten of mentale training.
Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh in Schotland. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
Hersenscans van meer dan 600 proefpersonen van boven de zeventig jaar toonden aan dat degene die veel bewogen, minder breinkrimp hadden dan de proefpersonen die minder aan lichamelijke beweging deden. Volgens Neurology volstaat het om een aantal keer in de week te wandelen. Zware oefeningen zijn niet noodzakelijk.
Mentale training zoals het maken van een lastig kruiswoordraadsel heeft weinig effect. Bij de proefpersonen hadden mentaal lastige activiteiten zoals schaken geen positieve uitwerking op de hersenen. Ook bij sociale bezigheden stopte de verkleining niet.
Waarom lichaamsbeweging het krimpen van de hersenen tegengaat, is niet duidelijk. Volgens de onderzoekers kan het van belang zijn dat fysieke inspanning de bloedtoevoer naar het brein verhoogt, zuurstof levert en zorgt voor de toename van voedingsstoffen voor de hersencellen.
Een eerder onderzoek van de Australian National University wees uit dat een hoge bloedsuikerspiegel het krimpen van hersenen bevordert. Hersenen krimpen 6 tot 10 procent meer dan bij mensen met een normale bloedsuikerspiegel. Ook factoren als roken, alcoholgebruik, en hoge bloeddruk dragen bij aan de verkleining van hersenen.