De inbrekersbende die twee weken geleden in Den Haag werd opgerold, gebruikte de jaarlijkse lijst van de 500 rijkste Nederlanders van het blad Quote als kompas. Dat blijkt volgens politie en het Openbaar Ministerie uit het onderzoek. Zeker 50 mensen op de Quote 500 zijn het slachtoffer geworden van de bende. De buit was volgens het OM in totaal vele miljoenen waard. Bij sommige inbraken werd per keer voor tonnen meegenomen. Bij een grote actie in de wijk Spoorwijk hield de politie dinsdag 2 oktober vijftien verdachten aan voor een reeks inbraken in het hele land. Negen van hen zitten vast. Elf woningen in de Spoorwijk en omgeving werden doorzocht. Daarbij zijn onder meer een vuurwapen, tientallen dure horloges en grote hoeveelheden contant geld in beslag genomen.
De politie kwam de bende op het spoor na een inbraak elders in het land. Uit het onderzoek blijkt dat de bende in het hele land toesloeg. Verschillende bendeleden hadden de website van Quote als startpagina. Ook een pagina op de website van de Quote waar te lezen is waar de meeste miljonairs wonen, was populair bij de verdachten.
De inbrekers maakten gebruik van Street View van Google om de omgeving te bestuderen. Ook gingen ze zelf de buurt verkennen. De dieven sloegen toe als de slachtoffers thuis waren, omdat dan de alarminstallatie uit staat. Terwijl de bewoners televisie keken, werd hun huis leeggeroofd.
In het verleden is er veel kritiek geweest op de Quote 500 omdat de lijst door criminelen gebruikt zou kunnen worden. In een reactie op de website zegt het blad dat het zich niet verantwoordelijk voelt voor de reeks inbraken. "We betreuren het dat de politie deze inbrekers kennelijk niet eerder heeft kunnen opsporen, waardoor die lange tijd hun gang konden gaan. Maar om nu de Quote 500 als belangrijkste oorzaak aan te wijzen, dat gaat echt veel te ver.''
Het blad ziet ook geen reden om af te zien van publicatie van de Quote 500. De nieuwe lijst van 500 rijkste Nederlanders verschijnt op 1 november.