Het lukt Justitie maar niet om zoekgeraakte criminelen op te pakken. Zeker 15.000 veroordeelde criminelen lopen nog steeds vrij rond. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Het hoge aantal 'vermiste' criminelen is simpel te verklaren: veel verdachten mogen in vrijheid afwachten of de rechter hen een gevangenisstraf oplegt. Als ze worden veroordeeld tot een celstraf, komen ze eenvoudigweg niet opdagen. Om 15.000 criminelen op te sluiten, zouden 25 Bijlmerbajessen nodig zijn. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau over niet-uitgevoerde celstraffen, die onze Researchredactie heeft opgevraagd, blijkt verder dat de afgelopen 5 jaar ruim 10.000 veroordeelde criminelen definitief onder hun celstraf wisten uit te komen. Hun straf is verjaard.
Ondanks de beloftes van drie opeenvolgende ministers lukt het maar niet om een einde te maken aan dit probleem. Ook niet onder de huidige staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, die in de Tweede Kamer wel harde woorden spreekt, maar het aantal spoorloze criminelen niet echt weet terug te dringen.
Het Openbaar Ministerie wil nu maatregelen nemen om te voorkomen dat verdachten in afwachting van hun straf de benen nemen, zoals het verlengen van voorarrest en het innemen van paspoorten van verdachten om zo een vlucht naar het buitenland te voorkomen. Maar Teeven heeft dat vooralsnog niet bij wet geregeld.
Veel veroordeelde criminelen mogen gewoon blijven reizen, bijvoorbeeld in afwachting van een hoger beroep. Dat leidt tot soms onverklaarbare situaties. De Researchredactie kent het voorbeeld van een vrouw, die jarenlang werd misbruikt door haar oom. Die werd veroordeeld, maar is nog altijd vrij man.