Honderd jaar lang mocht een pakketje in de Noorse stad Sel niet geopend worden. Het pakket overleefde de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vanmiddag wordt het live op internet geopend. De allereerste burgemeester van Sel, Johan Nygaard, maakte het pakketje in 1912, plakte het dicht en schreef erop dat het in 2012 geopend mag worden. Vanmiddag wordt na al die tijd onthuld wat de burgemeester heeft ingepakt.
Het pakket weegt iets meer dan drie kilo, is 40 centimeter breed en 28 centimeter lang en heeft al die tijd in archieven en kluizen gelegen. Wat erin zit weet niemand, maar er wordt volop gespeculeerd. Kjell Voldheim van het Gudbrandsdal museum mag morgen met een collega het pakket open maken.

"We hebben geen idee wat erin zit. Het is ontzettend spannend! Er kunnen historische documenten in zitten, of de Blue Star diamant die bij het zinken van Titanic verloren is gegaan", zegt Voldheim tegen de Noorse krant VG Nett.
Professor geschiedenis aan de universiteit van Oslo, Gro Hagemann, denkt dat er misschien iets met een politiek gevoelige inhoud in zit. "De informatie is interessant genoeg om nu nog naar buiten te brengen, maar ook zo gevoelig dat het pas honderd jaar later geopenbaard kan worden."
Het openmaken van het pakketje is live te zien vanaf 17 uur op de website van VG Nett.