Een Australiër voelt zich gediscrimineerd door de vliegmaatschappij Virgin Australia. Toen hij in zijn vliegtuigstoel ging zitten naast twee 10-jarige jongens, werd hij verzocht van plek te wisselen met een vrouwelijke passagier. Later bleek het te gaan om preventief bedrijfsbeleid tegen pedofilie.
Toen de brandweerman Johnny McGirr het vliegtuig van Sydney naar Brisbane
betrad, zag hij dat zijn stoel aan het raam en die daarnaast waren bezet
door twee jongens van ongeveer 10 jaar. Daarop besloot hij om op de lege
stoel naast de jongens te gaan zitten, zo meldt hij op zijn blog.
Even later stapte een stewardess naar hem toe met het verzoek om van stoel te wisselen met een vrouw. Toen hij vroeg naar de reden kreeg hij het antwoord: “Om dat je een man bent, mag je niet naast twee onbegeleide minderjarigen zitten”, aldus McGirr.
“Toen ik mijn spullen pakte uit het opbergzakje van de stoel, zag ik mensen
kijken en zich afvragen waarom ik werd verplaatst. Ik werd rood van schaamte,” beklaagt McGirr zich op zijn blog. Na de vlucht stuurde de brandweerman per e-mail een klacht naar Virgin
Australia. Deze antwoordde dat het in de algemene voorwaarden staat dat de
stoelen naast onbegeleide kinderen leeg moeten zijn. Als dat niet mogelijk
is omdat het vliegtuig vol is, zijn alleen vrouwen toegestaan om op de lege
stoel te gaan zitten. McGirr vindt dat de vliegtuigmaatschappij met de regel te ver gaat in het beschermen van kinderen en mannen zo bij voorbaat al worden neergezet als pedofiel. Virgin Australia heeft aangegeven dat het wordt overwogen of de regel uit de voorwaarden kan worden gehaald.
“Het ironische van de situatie is dat ik behoor tot de hulpdiensten en ik wel de verantwoordelijkheid krijg om kinderen te beschermen als zij in
problemen zijn,” aldus McGirr.