(Novum) - Zandvoorters hebben vrijdag borden in hun tuin geplaatst waarop ze herten welkom heten. Een bord is al geplaatst en negentien andere inwoners hebben borden meegenomen voor hun tuinen. Dat meldt initiatiefnemer Bram van Liere van de Partij voor de Dieren. Hij gaat ervan uit dat die inmiddels ook zijn geplaatst.
Als het aan de partij van Van Liere ligt, blijven herten rond de Amsterdamse Waterleidingduinen vrij rondlopen en worden ze niet afgeschoten, zoals de provincie van plan is. De partij startte daarom de actie om bewoners van Zandvoort te verleiden bordjes in hun tuin te plaatsen met daarop de tekst 'Herten, welkom in mijn tuin'.
Van Liere kwam met zijn initiatief nadat de provincie vorige week had besloten dat damherten buiten de duinen mogen worden afgeschoten. Volgens hem willen inwoners niet dat dit gebeurt, ook al klagen ze soms over herten die tuinen vernielen.
Met het hertenbesluit wil de provincie de overlast terugdringen die de dieren veroorzaken. Herten die wegen oversteken veroorzaken jaarlijks vijftig ongelukken in de omgeving van Zandvoort. Ook vernielen ze akkers. Hekken en wildroosters moeten de overlast van de herten tegengaan.